Demirden Zengin Beslenme
Demir, eksikliği en çok görülen minerallerdendir. Vücutta çeşitli nedenlerden dolayı (gereksinim artması, eksik demir alımı ya da vücuttan demir kaybı gibi) yeterli demir bulunmadığında demir eksikliği ortaya çıkar. Demir eksikliği yaşamamak adına besinlerle yeterli ve doğru şekilde almaya özen gösterilmelidir.
Demir minerali en çok:
- Kırmızı et,
- Kuru kayısı, kuru üzüm gibi kurutulmuş meyveler,
- Pekmez
- Yumurta,
- Koyu yeşil yapraklı sebzeler
- Kurubaklagillerde bulunmaktadır.
Bitkisel demir kaynaklarının bağırsaklarımızdan emiliminin hayvansal kaynaklara göre daha düşük miktarlarda gerçekleştiği unutulmamalıdır.
Bazı besinler demir emilimini azaltırken bazıları demir emilimini artırmaktadır.
Demir emilimini artırmak için:
- Demir içeren besinleri C vitamini kaynaklarıyla (kuşburnu, kivi, turunçgiller, çilek, brokoli,domates, yeşil yapraklılar gibi) birlikte tüketmeye özen gösterin.
Örneğin; portakal suyunun içine pekmez karıştırabilir, sebzeleri et/kıyma ile pişirebilir, kurubaklagil yemeklerinin yanında bol limonlu salata tercih edebilirsiniz.
- Yumurta, sarısının etrafında yeşil halka (demir sülfür halkası) oluşacak kadar uzun süre haşlanmamalı, haşlandıktan sonra bekletilmemelidir.
- Süt ürünleri kalsiyum içeriğinden dolayı demir emilimini azaltır. Demirden zengin besinler ile birlikte süt, yoğurt, ayran gibi süt ürünleri tüketilmemelidir.
- Çaydaki bazı doğal bileşikler (siyah çay, yeşil çay, beyaz çay) demirin vücutta emilimini engelleyeceğinden, yemeklerle birlikte veya hemen sonrasında çay tüketmemek gerekmektedir. Çayı C vitamini içeriğinden dolayı limonla tüketmek veya yemek ve çay tüketimi arasına en az 1 saat süre bırakmak demir emilimi açısından daha faydalı olacaktır.
- Kahve, kafein içeriğinden dolayı demir emilimini azaltır. Bu yüzden yemekten 1 saat önce ve sonra kahve tüketmemelisiniz.
Başkent Diyet ve Yaşam