Diyabet kandaki glukoz seviyesinin yani şekerin belirli bir değerin üzerine çıktığı ve buna bağlı olarak doku ve organların zarar gördüğü bir hastalıktır. Diyabetin birçok türü bulunmaktadır. Bunlar Tip 1 diyabet, Tip 2 diyabet, gestasyonel diyabet(gebelikte görülen) olmakla birlikte en sık tip 2 diyabet ile karşılaşırız.
Tip 1 diyabet genetik bir hastalıktır ve maalesef çocukluk çağında ortaya çıkar. Kişiler insüline bağımlı olarak yaşantılarını devam ettirirler. Gestasyonel diyabet gebeliğin 24 ile 28.haftaları arasında OGTT adı verilen şeker yüklemesi testi ile ortaya çıkar. Bu testin yaptırılması hem annenin hem de bebeğin sağlığı için çok önemlidir. Tip 2 diyabet ise çoğunlukla yetişkinlikte ortaya çıkmaktadır. Şeker hastalığı olarak da bildiğimiz bu hastalık için en önemli risk faktörü obezite ve fiziksel hareketsizliktir.
Uluslarası Diyabet Federasyonunun verisine göre her 6 saniyede 1 kişi diyabet yüzünden hayatını kaybetmektedir. Ülkemizde %13,7 oranında tip 2 diyabet görülmektedir.
Diyabette besinler ilaç da olabilir zehir de. Bu yüzden beslenmeye mutlaka dikkat edilmesi gerekmektedir. Sağlıklı ve düzenli beslenmenin temel kuralları arasında öğün sayısını ve saatlerini düzenlemek, glisemik indeksi düşük besinleri tercih etmek ve öğün içerisinde karbonhidrat-protein-yağ dengesini sağlamak vardır.
Tip 2 diyabetten korunmak, hasta ise ilerlemesini önlemek için sağlıklı vücut ağırlığı, düzenli beslenme ve yaşam tarzı değişikliği şarttır. Birey tanı aldıktan sonra hastalık yaşam boyu devam etse de hastalığı önlemek, ilerlemesini önlemek ve insüline olan bağımlılığı azaltmak mümkündür. Bu yüzden mutlaka rutin olarak kontroller yaptırılmalı ve yaşam tarzı düzenlenmesi sağlanmalıdır.
Uzman Diyetisyen Buse Görgülü
Başkent Diyet ve Yaşam