Ana Sayfa Instagram  

FODMAP Diyeti

FODMAP diyeti irritabl bağırsak sendromu hastalarında tedavi etmek amaçlı uygulanan bir diyet protokolüdür. FODMAP kelimesindeki tüm harfler bağırsakta fermente olabildikleri içinbu hasta grubuna iyi gelmeyen karbonhidrat türlerinin baş harflerinden oluşturulmuştur. Açılımı fermente edilebilir oligosakkaritler, disakkaritler, monosakkaritler ve poliollerdir.

FODMAP diyetinde yiyecekler düşük FODMAP ve yüksek FODMAP olarak iki sınıfa ayrılır. Irritabl bağırsak sendromu hastalarının beslenmesinden belirli bir süre için yüksek FODMAP içeren besinler çıkartılır. Diyet hastalığın semptomlarından olan özellikle karın ağrısı ve şişkinlikte anlamlı düzelmeler ve iyileşmeler sağlamaktadır. Yüksek FODMAP besinlerine örnek olarak sebzelerden Enginar, kırmızı pancar, brokoli, lahana, sarımsak, pırasa, bamya, soğan, bezelye; meyvelerden elma, armut, şeftali, karpuz, kuru meyve, konserve meyveler; tüm süt çeşitleri ve süt sürünleri, tatlandırıcılar, buğday ve buğday içeren tüm yiyecekler gibi birçok besin sayılabilir. Kısıtlanan besinler, belirlenen süre sonrasında aşama aşama diyete hastalık semptomları izlenerek eklenir.

Besin çeşitliliğinde kısıtlamadan dolayı uygulaması zor bir beslenme protokolüdür. Bu süreçte birçok vitamin ve mineral eksiliği görülebilir. Bunu önlemek için mutlaka diyetisyen kontrolünde uygulanmalıdır. Zayıflama programlarında uygulanması gibi bir durum söz konusu değildir. Besin kısıtlılığından dolayı kişiler normalden çok daha az çeşitli besinleri tüketmek zorunda kaldığı için zayıflama programlarında kullanımı bir yanılsamadan ibarettir. Özellikle vitamin-mineral yetersizliği riskinden dolayı zayıflama programları için uygun bir diyet protokolü değildir. Hastalar için de uygulaması zor olduğu için gerekli olmayan durumlarda başvurulmamalıdır.

 

Uzman Diyetisyen Buse Görgülü

Başkent Diyet ve Yaşam