Kilo Alma Önerileri
Öncelikle kilo almaya engel sağlık sorunu olup olmadığını bulmak oldukça önemlidir. İç hastalıkları ya da endokrinoloji uzmanı ile görüşülmelidir. Temel neden genetik olabilmekle birlikte, bağırsak sistemindeki bozukluklar, fazla çalışan tiroit bezleri, stres, yeme bozukluğu, aşırı fiziksel aktivite gibi durumlar da zayıflığa neden olabilmektedir. Kilo almak kilo vermeye göre nispeten daha zordur, eğer kilo almanıza engel olacak herhangi bir sağlık problemi yoksa beslenmenizde değişiklikler yapmanız gerekmektedir.
Tabii ki kilo almanın en temelde alınan kaloriyi artırmak vardır. Bu sebeple aslında beslenme düzeninize yapılan her müdahale alınan enerjiyi artırmak için olacaktır.
- Yemeklerden önceki ufak yürüyüşler hem iştahınızın açılmasına yardımcı olacak hem de aldığınız kiloların sadece yağa dönüşmesini engelleyecektir.
- Sıvılar mide hacmini doldurup, enerji olarak düşük kalacağından en sona bırakmalıdır. Çorba ve içecekler yemeğin sonunda tüketilmelidir.
- Kahvaltıda tüketilen bal reçel gibi ürünlerde aynı şekilde bir anda iştahı baskılamaması için sona bırakılmalı, ayrıca reçel, çikolatalı fındık ezmesi gibi ürünlerin sınırsız tüketilebileceği algısı olmamalı, şeker içeriği unutulmamalıdır.
- Salatalara ceviz, zeytin, ton balığı, kuru baklagil, peynir gibi eklemeler yapılarak enerji ve besin değeri yükseltilmelidir.
- Meyvenin posasını almak da önemlidir; ancak bazı öğünlerde taze sıkılmış meyve suyu tüketerek tek seferde daha fazla meyve kalorisi alabilirsiniz.
- Kilo almak demek sağlıksız abur cuburlar, fast foodlar tüketmek demek değildir. Enerji değerleri yüksek olsa da şeker, yağ, doymuş/trans yağ gibi birçok öge de içerebileceği unutulmamalıdır.
- Sağlıklı ve yüksek kalorili alternatiflere yönelinmelidir. Her zamanki ev kekine kuruyemiş, kuru meyve, sos gibi eklemeler yapmak bile fark yaratacaktır.
- Akşam yemeğinden sonra mutlaka ara öğün yapılmalıdır. Haftada 2-3 gün sütlü tatlı tüketilebilir.
- Son olarak kilo almanın yavaş bir süreç olabileceği, kararlılık gerektirdiği ve hiçbir şeyin sizden ve sağlığınızdan önemli olmadığı unutulmamalıdır.
Her tedavi gibi beslenme tedavilerinin de kişiye özel olduğunu unutmayın. Mutlaka diyetisyen kontrolünde ilerlemeyi ihmal etmeyin.
Başkent Diyet ve Yaşam