Neden Diyet Yapamıyorum?
Pazartesi günü geldi, diyete başladınız. Motivasyonunuz tam, bugün yeni hayatınızın ilk günü. Kahvaltıda hiç sevmediğiniz halde lezzetsiz bir yulaf lapası yediniz. Sizi hiç mutlu etmedi; ama olsun zayıflayacaksınız buna değer. Öğlen yağsız, tuzsuz salata ve ayranla geçti. Akşama doğru açlık ve gerginlik başladı; çünkü hem doymuyorsunuz hem de sevdiğiniz yiyeceklerden hiçbirini yemediniz. Zaten diyet böyle bir şey değil mi idare ederim diye düşünürken açlık hissi yükseldi ve çok sevdiğiniz hamburgeri söylediniz. Diyete de yarın başlarım diyerek gün kapandı.
Eğer bu döngüyü sık sık yaşıyorsanız, yolunda gitmeyen bir şeyler var demektir. Peki, gerçekten neden böyle oluyor?
- Hayatınızda diyetten önce ve sonra kavramları var, bu yüzden de diyetteyken alıştığınız düzenden çıkmaya çalışıyor, daha sonra bunu sürdüremiyorsunuz. Maksimum verim için kendinizi sürekli kısıtlıyor ve kısıtlamaktan sıkılıyorsunuz.
- “Diyetten önce” kahvaltıda yeşil içecekler içmiyordunuz, yulaf lapası yemiyordunuz ya da sırf kilo vermek için yulaf lapasını sade yapıyorsunuz ve zorunlulukla tüketiyorsunuz.
- En düşük kalorili öğünü yapayım derken sevmediğiniz ve size tokluk sağlamayan alternatiflere yöneliyor mutsuz hissediyor üstelik haklı olarak doymadınız. Ve diyet size çok zor gelmeye başlıyor.
- Tüm bu alışkanlık dışı durumlar bir noktada motivasyonu düşürüp ve yarın aynı döngüye girmek üzere bugünlük “diyeti bozdunm, bütün gün boşa gitti.” Gibi düşünceerle kendinizi yıpratıyorsunuz.
Ne yapacağız?
- Diyet girilip, çıkılan, başlanıp bitirilen bir şey değil, beslenme alışkanlıklarınıza, vücudunuza, besin gereksinimlerinize uygun bir yaşam tarzı olmalıdır, bunun yolu da kalıplara girmek(sırf diyetteyim diye kendinizi sevmediğiniz yiyecekleri tüketmeye zorlamak, diyetteyken mutlaka X besini yenir yanılgısına düşmek) yerine kendi bedenimize, sağlığımıza yatırım gözüyle bakıp sağlıklı beslenmeyi hayatımıza adapte etmekten geçer.
- Hangi besinden ne kadar tüketmemiz gerektiğini bilirsek, besinleri sağlıklı, sağlıksız, diyetteyken yenenler, yasaklar gibi etiketlemezsek; kilo aldıran, verdirenin besinden ziyade miktar olduğunu anlarsak, imotivasyonunuzun düşmemesi için sihirli değneklere ihtiyacınız kalmaz.
Başkent Diyet ve Yaşam