Ara öğün, zayıflama/kilo alma diyetlerinde ve genel beslenme düzenlerinde en çok konuşulan ve sorulan konulardan biridir. Ara öğün yapıp yapmamak, ara öğünde ne tüketileceği, öğün arasındaki süre vs. gibi birçok soru kafa karıştırabiliyor. Bu yazımızda bütün sorulara cevap bulacağız. Ancak öncelikle ara öğünün belli bir kalıbı olmadığını olmadığını hatırlatmak gerekiyor. Örneğin ana öğünler arasında tükettiğiniz 5 adet badem bile aslında bir ara öğün sayılabilir.
Klasik soruyla başlayalım. Ara öğün gerekli mi?
Ara öğünler diyet sürecinde ne sağlar?
Sadece ara öğünlerde yapılan değişiklikler bile enerji alımını artırarak veya azaltarak vücut ağırlığı kontrolünü daha kolay hale gelebilir. Bu sebeple ara öğün çeşitleri de uyguladığınız beslenme düzenine göre değişiklik göstermelidir.
Örneğin, taze meyve ve süt ile yapılan ara öğün hem tokluk süresini uzatmaya yardımcı olarak bir sonraki öğünde daha az acıkmanızı hem de daha az enerji almanızı sağlar. 1 kase çilek, bir su bardağı süt, 2 adet galeta yaklaşık 230 kalori yapacaktır.
1 avuç kuruyemiş, 1 adet kuru incir, 2 adet hurma yanında ev yapımı çikolatalı süt ile yaklaşık 550 kalorilik bir enerji sağlayacaktır. Hatta süte yapılan eklemelerle bu değer artabilir. Böylece kilo almak için kolay tüketilebilir ve yüksek kalorili bir seçenek hazırlanabilir.
Sonuç olarak, herkesin beslenmesi/diyeti tıpkı parmak izi gibi kendine özeldir. Günlük beslenme rutinlerinde ara öğün olup olmaması, besin çeşidi ve miktarı tamamen size göre değişiklik gösterecektir.
Başkent Diyet ve Yaşam