Ana Sayfa Instagram  

Bir Diyet Nasıl Başarılı Olur?

Diyet sürecine başlayan herkesin bir hedefi olur. Hedefiniz ne olursa olsun, bu bir vücut ağırlığı hedefi de olabilir alışkanlıkları düzenlemek, kan değerlerinde iyileşmeler sağlamak veya sağlıklı yaşam hedefi de, öncelikle sağlığınızı iyileştirmelidir. Bu hedefler bizi diyet yolculuğunda güçlü kılar, motivasyonu artırır.

Eğer vücut ağırlığı hedefiniz varsa bunu belirlerken yaşınızı, yaşam tarzınızı, boy uzunluğunuzu, şu anki vücut ağırlığınızı ve sağlık durumunuzu göz önünde bulundurmalı ve bu ağırlığa ulaşmak için kendinize yeterli süre tanıdığınızdan emin olmalısınız. Aynı zamanda bu ağırlık hedefine ulaşırken kazandığınız alışkanlıkların kalıcı olması, yaşam tarzınıza uyarak sizin için sürdürülebilir olması da oldukça önemlidir.

Peki sizce doğru hedefleri belirledikten sonra tüm diyet süreci içerisinde başarı nerededir, siz ne zaman başarılı hissedersiniz? Soruyu değiştirecek olursam, “diyette başarı” nedir? Bu sorunun çoğunlukla cevabı kısa sürede hedef vücut ağırlığına ulaşmak oluyor. Hatta en kısa sürede en fazla kiloyu veren kişinin zayıflama tavsiyeleri bazen kişiler için biz diyetisyenlerin beslenme önerilerinin bile önüne geçiyor. Sağlıklı bir süreç yürüten ve bu sürede bir düzen oturtan kişiler bile “acaba ben yavaş mı ilerliyorum” diye düşünmeye başlıyor. Birinin ‘’başarısı’’ bir diğerinin ‘’başarısızlığının’’ sebebi oluyor. Aslında bunun sebebi diyette sürece değil, sonuca odaklanmak. Sadece ağırlık kaybını gözetmek.  Süreçte neler yaşandığı, kaybedilen vücut ağırlığının kalıcı olup olmayacağı, alışkanlıkların ne derece kazanılabildiği her zaman ikinci planda kalıyor. Ancak “diyet başarısının” bunlardan çok daha fazlası olduğunu bilmek gerekiyor.

Başarılı bir diyet doğru planlanmış hedeflerden geçer.

  • Bu hedefler uygulanırken en kısa süre değil, en kalıcı alışkanlıkların kazanımı hedeflenmelidir.
  • Sadece vücut ağırlığı amacına yönelik kısıtlayıcı ve sizi mutsuz eden bir ‘’diyet’’ yapıyor gibi değil, sağlıklı beslenme alışkanlığı kazanmak için ilerlenmelidir.
  • Diyet sürecinizin yaşam kalitenize olan etkisi göz ardı edilmemelidir.
  • Diyet süreci tamamlandığında ulaşılan hedefi korumak için neler öğrendiğiniz ve edindiğiniz kazanımlar düşünülmelidir.
  • Bu süreci diyetisyene bağımlı mı tamamladınız yoksa sağlıklı beslenmeyi öğrenerek kendi kendinizin diyetisyeni olabildiniz mi buna odaklanılmalıdır.

Kısaca diyet sürecinin en kısa sürede biteni değil, en bilgilendiricisi makbuldür. 

Yorumlar :
Henüz yorum yok
Ad ve Soyad
Yorumunuz