Ana Sayfa Instagram  

Çocuklar İçin Beslenme İpuçları

Her ebeveynin belki de en çok endişe duyduğu konulardan biri çocuğunun yeterli ve dengeli beslenip beslenemediğidir. Yeterli ve dengeli beslenme çocuğun günlük yaşamını, zihinsel performansını, okul başarısını doğrudan etkilediğinden ne yaparsak çocuk beslenmesinde iyileştirmeler yapabiliriz. Nelere dikkat etmeliyiz biraz üzerine konuşalım.

  • Öncelikle çocuklar her besini her formda sevmeyebilir, tabağının tüm besin gruplarını dengeli bir şekilde içermesi yeterlidir.
  • Çocukların bazı besinlere karşı ön yargı ile yaklaştığına hepimiz şahit olmuşuzdur. Her çocuk için bu besin farklı olmakla beraber pırasa, brokoli, karnabahar gibi sebzeler ve bazı meyveler bunların başında geliyor. Sevmediği yiyecekleri tüketmesi için çocuğa ısrarcı olmak yerine market, pazar alışverişi sürecine çocuğu dahil ederek bu besinleri tanıması ve alışması için ona zaman tanıyabilirsiniz.
  • Çocuklar genel olarak hazırlık sürecine dahil oldukları besinleri tüketmeye daha meraklıdır. Yemeklerin hazırlık ve pişirme sürecine dahil olmalarını sağlayarak hem kaliteli zaman geçirebilir hem de beslenmesini çeşitlendirmesine destek olabilirsiniz.
  • Sevmediği yiyecekleri sevdiği yiyecek formlarında hazırlayabilirsiniz. Kurubaklagilleri her çocuk sevmemekle beraber neredeyse köfte ve patates sevmeyen çocuk da yoktur. Bu durumda bunları tencere yemeği şeklinde pişirmek yerine kurubaklagil köftesi veya sebze köftesi şeklinde hazırlayarak tüketimini sağlayabilirsiniz.
  • Çocukların genellikle sevdiği krep, pancake gibi besinleri hazırlama aşamasında peynir, ıspanak gibi eklemeler yaparak içeriğini zenginleştirebilirsiniz. Makarnalara kıyma veya peynir eklemek, yoğurdu meyveyle tüketimini desteklemek başka bir alternatif olabilir.
  • Bazen çocuk okulda yediği bir yemeği evde sizinle birlikte yemeyebilir. Bu duruma akranlarının severek tüketmesi sebep olabilir. Ancak ebeveynin yeme davranışının çocuğu etkileyebileceği unutulmalıdır. Çocuğun yanında yemediğiniz bir besinden bahsetmek, yemekle ilgili eleştiride bulunmak o yiyeceğe karşı ön yargı geliştirmesine sebep olabilir.
  • Son olarak tüm bunları yaparken ‘’Çocuk yeter ki yesin.’’ diye düşünerek bir şeyler izlerken veya oyun oynarken yemek yemesine müsaade edilmemelidir.


Başkent Diyet ve Yaşam