Ana Sayfa Instagram  

Çocukluk Çağı Korkuları

Korkuyu tanımlayacak olursak korku görülen ya da görülmeyen tehlikeler karşısında verdiğimiz bir tepkidir. Doğal ve olağan bir tepkidir.  Evrimsel bir tarafı da var.

Peki, çocuklar nelerden korkar…

Aslında küçük yaşlardan itibaren 3-4-5 yaşlarında daha böyle karanlıktan, şimşekten, gök gürültüsünden korkma,5 yaşına doğru yalnız kalmak, ebeveynden ayrılmakla ilgili korkular başlayabiliyor. İlerleyen yaşlarda bu korkular devam ediyor. İlkokul dönemi 7 yaş, çevreden gelen uyaranlara karşı korkular oluşabiliyor. [Korkunç oyunlar, filmler, çizgi karakterler]

Bu korkular neden oluşuyor ?

Refleksif olması dışında bunun birde öğrenilme durumu var klasik koşullanma dediğimiz.

Korku nesnesine doğrudan maruz kalmayla oluşan korkular olabiliyor. Mesela çocuk havlayan bir köpekten korktuğunda muhtemel bütün köpeklere karşı korku oluşturabiliyor.

 Bir diğeri de yanlış bilgilendirme yoluyla, biz ebeveynler farkında olmadan korku oluşturabiliyoruz.[Çocuğu bir şeyle korkutmak için başka şeyle tehdit edebiliyoruz ya da tehdit yoluyla korkular oluşturabiliyoruz] Örn. Doktora gidince, uslu durmazsan doktor iğne yapar demek. Tehdit yoluyla oluşuyor bu korku ve çocuk sonrasında tüm doktorlardan korkuyor.

Bir de model olmak çok fark edilmese de çocuk etrafındaki insanları gözlemleyerek korku geliştirebiliyor. Anne, abla, abi bir şeyden korkuyorsa çocukta bir noktadan sonra ondan korkmaya başlıyor. Asansörden korkan bir annenin çocuğu da asansörden korkuyor. {Annem bundan korkuyorsa evet bu korkulacak bir şey ] diyebiliyor.

Bizler ebeveynler olarak fark edilen bir korku var ve çocuk bununla baş etmede güçlük çekiyorsa bu duygusunu yok saymamalıyız. Çocuğun bir duygusu var ve siz bu duyguyu yok sayıyorsunuz. Çocuğun korkusuyla dalga geçmemek, korktuğu şeye direk maruz bırakmamak önemli. Bu korkuyu daha çok besleyecektir.

Neden korkuyorsun? Bu sorgulanabilir, seni anlıyorum gel bir konuşalım, korktuğun şeyi bana tarif edebilir misin gibi…

Asla ve asla ceza vererek korkulardan uzaklaştırılmamalı.

Çocuğun hazır olmasını beklemek önemli, korktuğu nesneye ne zaman yaklaşmaya hazır. Bu bir süreç…

Ve tüm bunları denediniz ama olmadı bir uzmana mutlaka başvurmanız gerektiğini unutmayın.


Başkent Diyet ve Yaşam