Aralık 2019’da Çin’de başlayan virüs maalesef hala yaşamımızın her evresini etkilemektedir. COVID-19 enfeksiyonuna yakalanan gebe ve çocuk sayısı giderek artmaktadır. Bu süreçte, COVID-19'a yakalanan annelerin kafalarında ister istemez soru işaretleri oluşmaktadır.
Bu zamana kadar yapılan çalışmalarda anne sütünden bebeğe COVID-19 enfeksiyonu bulaştığı bildirilmemiştir. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) COVID-19 enfekte annelerin maske ve el hijyenine dikkat ederek bebeklerin anne sütüyle beslenmesini önermektedir. Bebek için besleyici ve koruyucu birçok bileşeni içeren anne sütü ile beslenme oldukça önemlidir. Anne sütü içerdiği immunglobulin A başta olmak üzere antikorlar, canlı hücreler, lizozim, glikan, laktoferrin, oligosakkaridler, nükleotidler gibi pek çok anti-enfektif faktörler ile enfeksiyonlara karşı bebeğin korunmasını sağlar.
Yapılan araştırmalar anne sütü ile beslenen bebeklerin hastalandıklarında ağır solunum semptomlarının ortaya çıkma olasılığının daha düşük olduğunu bildirmektedir. Anne sütü almayan bebeklerin, en az 4 ay sadece anne sütü alan bebeklere göre pnömoni nedeniyle hastaneye yatma riskinde 3.6 kat artış olduğu bildirilmiştir. Bu nedenle hastalık süreçlerinde emzirme ve ten teması, hastanede kalış zamanı ile pandemi döneminde karantina ve stresle bağlantılı negatif etkileri azaltmada etkili olacaltır.
DSÖ’nün COVID-19’dan etkilenen emziren anneler için önerileri:
Sonuç olarak, Dünya Sağlık Örgütü salgın hastalıklar gibi olağanüstü koşullar esnasında anne sütü ile beslenmenin sürdürülmesini desteklemektedir. COVID-19 enfeksiyonu esnasında anne-bebek teması ve emzirmeye ilişkin kararlar, sağlık çalışanları ile birlikte anne ve ailesi tarafından alınmalıdır.
Kaynak: Gokcay, Gulbin, and Gonca Keskindemirci. "BREASTMILK AND COVID-19/ANNE SUTU VE COVID-19." Journal of Istanbul Faculty of Medicine 83.3 (2020): 286-291.
Başkent Diyet ve Yaşam