Ana Sayfa Instagram  

Diyet Motivasyonunu Düşüren Diyet Efsaneleri

Bir diyet sürecine başlamadan önce zihinde birçok düşünce gelişebilir. Bunların bazıları bilinmezliğin endişeleriyken bazıları motivasyonu düşüren yanlış bilgiler ya da yanlış yorumlamalar olabilir. Örneğin diyete hazır olup olmadığınız konusunda tereddüt etmeniz veya ‘’Yeterince iyi uygulayabilir miyim?’’ sorusunu düşünmeniz bir endişedir. Diyet sürecinde bunun aslında ne kadar kolay olduğunu gözlemlediğinizde bu endişe kaybolur. Ancak ‘’Diyette herkes aç kalıyor, ben aç kalamam ki.’’ diyorsanız bu bir diyet ön yargısıdır ve bu ön yargıyı kırabiliriz. Çünkü “diyet=aç kalmak” bilgisi yanlıştır ve zihinde beslenmeyi düzene sokma fikri “o zaman her şeyi çıkartacağım” gibi yanlış yorumlanabilir. Bu yazıda bunun gibi birçok diyet efsanesinden bahsedeceğiz.

1)Diyet zayıflamak için yapılır.
Gerçek: Öncelikle diyet nedir, bunu öğrenmek gerekiyor. Diyet en kısa tanımıyla, gün boyu tüketilen yiyeceklerin toplamıdır. Sadece zayıflamak için yapılmaz. Herhangi bir hastalığa özel beslenme tedavisi uygulamak amacıyla, vücut ağırlığı denetimi için (kilo alma, kilo verme veya mevcut ağırlığı korumak) veya sadece sağlıklı beslenmeyi öğrenmek, hayatınıza adapte etmek için yapılabilir.

2)Diyet yapanlar her zaman 3 ana 3 ara öğün beslenir.

Gerçek: Bir beslenme programı hazırlanırken genel beslenme düzeniniz göz önünde bulundurulur. Öğün sayısını da kişinin alışkanlıkları ve sağlık durumu belirler. Eğer ara öğün yapmanızı gerektiren bir sağlık durumunuz yoksa (diyabet vb.) sizin alışkanlıklarınıza uygun bir şekilde ilerlenir. Herkes 6 öğün beslenmek zorunda değildir.

3)Ben açlığa dayanamam, diyet bana göre değil.

Gerçek: Eğer bir zayıflama diyeti uyguluyorsanız, kilo kaybı sağlamak amacıyla günlük aldığınız enerjinin belli bir oranda azaltılması gerekir. Ancak bu her zaman aç olmak demek değildir. Size özel hazırlanmış yeterli ve dengeli beslenme programında açlık hissinin en aza indirilmesi hedeflenir.

4)Arkadaşımın diyetini yaparsam ben de aynı sonucu alırım.

Gerçek: Aslında bu efsanenin birçok çeşidi var. Arkadaşımın diyeti, internette gördüğüm herhangi bir diyet, ünlü bir kişinin diyet listesi veya diyetisyenle birlikte çalıştığınız geçmiş bir zamandaki diyet listesini uygulamak gibi… Herkesin diyet süreci kendine özgü ve diyet listesi farklıdır. Bu sebeple bir başkası için hazırlanmış diyet size uygun değildir ve aynı sonucu vermeyecektir. Hatta geçmişteki diyetinizde şu andaki size göre hazırlanmadığı için yine uygulanabilir olmayacaktır.

5)Ben yağsız yiyemem.

Gerçek: Diyet yapıyor olmak tüm besinlerin haşlanmış veya sıfır yağ ile hazırlanması anlamına gelmez. Kızartma ve kavurmalardan kaçınmak koşuluyla besinler hazırlanırken veya pişirilirken yağ eklenebilir. Yağın miktarı kadar çeşidinin de önemli olduğu unutulmalıdır.

6)Kendime ayrı yemek hazırlamak zorundayım.

Gerçek: Pişirme yöntemi ve tüketim sıklığına dikkat ederek hem lezzetli ve sağlıklı hem de ailenize uygun yiyecekler hazırlayabilirsiniz.

7)Diyette birçok besin yasaktır.

Gerçek: Sürdürülebilir bir diyette yasaklar yerine porsiyon ve sıklık kontrolü vardır. Sevdiğiniz besinleri doğru miktarda ve doğru öğünde tükettiğinizde diyet size yasaklar koymaz.

 Başkent Diyet ve Yaşam