Üzüldüğünüz zamanlarda kendinizi yemek yerken buluyor musunuz? Duygularınızı beslenme ihtiyacınızla bağdaştırmış, teselliyi besinlerde bulmuş olabilir misiniz? Duygusal açlık yaşıyor olabilirsiniz.
Fizyolojik açlık, vücut fonksiyonlarının devamlılığı için enerjiye ihtiyaç duyulan gerçek olan açlıktır.
Duygusal açlık ise stres, sıkıntı, öfke, yalnızlık ve günlük yaşantının getirdiği negatif duyguların tetiklemesi sonucu yemeklere yönelme durumudur.
Duygusal yemede sık sık tercih edilen yoğun yağ ve şeker içeren yüksek kalorili besinler kısa süreli bir rahatlama ve mutluluk hissi oluştursa bile sonu yine mutsuzluk, stres ve pişmanlık ile bitmektedir.
Duygusal yeme kalıtsal değil, öğrenilen bir davranıştır. Temelinde çocuklukta yiyeceklerin ödül/ceza olarak kullanılması veya belli durumlarda ailede aynı yiyeceklerin tüketilmesi, bu durum tekrar oluştuğunda yine o besini tüketme ihtiyacı yatıyor olabilir.
Örneğin, her başarılı olunan sınavdan sonra hamburgerciye götürülen çocuk iyi ve mutlu hisseder. Bu durum, yetişkinlik döneminde yeme davranışı üzerinde, özellikle başarısızlık hissiyle baş etmek için kullanılan bir stratejiye dönüşebilir.
Başkent Diyet ve Yaşam
Kaynak: Duygusal Açlık, Doreen Virtue, Destek Yayınları, 2019.