Ana Sayfa Instagram  

Fonksiyonel Besin Ananas ve Bromelain

Ananas, tropikal iklim meyvelerindendir.  C vitaminin ve az bulunan bir mineral olan manganezin iyi bir kaynağıdır. C vitamini içeriği sayesinde cilt sağlığını iyileştirme, yenileme ve bağışıklık sistemini güçlendirme etkisi vardır. Ama ananasın asıl popülerliği içerisindeki bromelin enziminden gelir.

Bromelin taze ananasta bol miktarda bulunan; ancak daha çok sap kısmından elde edilen, protein sindiriminde görevli enzim karışımıdır. Bu sayede sindirimi düzenleyici özelliği bulunmaktadır. Ayrıca vücutta meydana gelebilecek olan inflamasyonu azalttığı, dokuların iyileşme süresini kısaltabildiği düşünülmektedir.
Yaklaşık olarak %85'inin su olmasından dolayı diüretiktir ve bromelin içeriği sayesinde ödemi de etkili bir biçimde azaltmaya yardımcı olur.

Bromelin antioksidan ve anti-inflamatuvar özellik gösterir. Son yapılan çalışmalar sonucunda anti-inflamatuar özelliği sayesinde kanın pıhtılaşmasını önleyerek kalp krizi ve inme riskini azalttığı görülmüştür. Bu etki ile şu sonuca varabiliriz: Herhangi bir kan sulandırıcı kullanıyorsanız bromelin kullanmaktan kaçınmalısınız.  Kanama potansiyelini artırabilmesi nedeniyle ameliyat öncesi ve sonrasında kullanımından kaçınmak önemlidir.

Özetle ananas ve bromelin; antiinflamatuar, antioksidan, sindirimi destekleyici ve ödem atımına yardımcıdır. Bu etkilerinden dolayı beslenmemizde ananasa yer vermek, oldukça yararlı olacaktır. Ancak takviye olarak kullanımında dikkat edilmesi gereken bazı noktalar, kullanılması gereken durumlar bulunmaktadır.

Kimler takviye olarak kullanmamalıdır?

12 yaş altındaki çocuklarda kesinlikle kullanılmamalıdır.
Sakinleştirici ilaç kullananlar,
Alanında uzman bir doktor tarafından tavsiye edilmedikçe hamile kadınlar ve yeni doğum yapan kadınlar,
Hipertansiyon ve ülser hastaları
Antibiyotik tedavisi görenlerin ( Bromelain ile aynı anda amoksisilin veya tetrasiklinin almak yan etkilerini artırabilir.) takviye şeklinde kullanılması önerilmemektedir.

Bromelin, ananasa veya ananas alerjisi olanlarda alerjik reaksiyona neden olabilecek diğer maddelere (çapraz reaktivite) : Çim Poleni, Lateks, Kereviz, Rezene, Havuç, Buğday
alerjisi olan kişiler tarafından kullanılmamalıdır.

 

Başkent Diyet ve Yaşam