İshal (diyare); dışkı kıvamının değişerek miktarı ve sıklığının artmasıyla karakterize bir hastalık ve birçok hastalığın da belirtisidir. Özellikle yaz aylarında çocukların en önemli sağlık sorunlarından biridir. Diyarenin görülme sıklığının yaz aylarında artma sebebi ise bu mevsimde besin ve içeceklerin bozulmaya daha elverişli olmasıdır.
İshalde vücuttan su ve elektrolit kaybı gözlenir. İshal sıkıntısı yaşayan bireyin beslenmesindeki temel ilke su ve elektrolit kaybını karşılamak, yeterli ve dengeli beslenmeyi sağlamaktır. İshaliniz 3 güden fazla sürüyor ve şiddetliyse ilgili bölüm ve doktora başvurmalısınız.
Çok ağır olmayan ishal durumlarında ise bazı besinlerden yararlanarak ishal şiddetini azaltabilirsiniz. Tuzlu ve yağsız ayran, çay, ekşi elma, koruk suyu bunlara örnektir. Günlük beslenme örüntüsüne de yoğurt, tuzlu pirinç lapası, yağsız makarna, patates/havuç ezmesi, iyi yıkanmış ve kabuğu soyulmuş elma, şeftali, muz eklenebilir. Bireyin posalı ve yağlı besinlerden uzak durması gerekmektedir .
İSHAL DURUMUNDA UZAK DURULMASI GEREKEN BESİNLER
Üzüm, incir, kayısı, kuru erik, kabak, pırasa gibi posa içeriği yüksek sebze ve meyveler, kepekli ve tam tahıl ürünleri, kızartmalar, yağlı tohumlar, kurubaklagiller, yulaf, sinameki, kayısı çayı gibi çaylar, çok baharatlı besinler, çiğ sebzeler, şeker ve şekerli yiyecekler, çikolata, kaymak, krema, mayonez gibi yağlı besinlerden uzak durulmalıdır.
Başkent Diyet ve Yaşam