Ana Sayfa Instagram  

Probiyotikler Gerekli Mi?

Probiyotikler

Probiyotikler kısaca Bağırsak mikroflorasında bulunan yararlı bakterilerdir. Bağırsak sağlığımızı ve zararlı bakterilere karşı vücudumuzu korumaktadır. Sindirim sisteminin düzenlenmesinden, bağışıklığın arttırılmasına kadar vücuda pek çok yararlı etki sağladığı bilinmektedir. Bazı besinlerde doğal olarak bulunurken bazı besinlere zenginleştirme ile eklenebilir veya takviye olarak kullanılabilmektedir.

Probiyotiklerin en yaygım çeşitleri şunlardır:

Lactobacillus: Yoğurt ve diğer fermente edilmiş gıdalarda bulunur. Özellikle diyarede ve sekonder laktoz intoleransı bulunan bireylerde laktoza karşı toleransı arttırması için kullanılmaktadır.

 

Bifidobakteriler: Süt ürünlerinde bulunan bu grup ise genel olarak sindirim hastalıklarının tedavisinde önerilmektedir.

 

Saccharomycesler: Probiyotik maya olarak geçen bu grup yine diyare gibi bağırsak problemlerinin çözümünde önemli rol oynamaktadır.

 

Probiyotiklerin Faydaları Nelerdir?

  • Sağlıksız beslenme, bazı hastalıklar veya antibiyotik kullanımı sonrası bozulan bağırsak florasını iyileştirmede, sindirim sistemini düzenlemede olumlu etkileri bulunmaktadır. Yapılan bir çalışmada, probiyotik almanın antibiyotikle ilişkili diyareyi %42 oranında azalttığı görülmüştür.
  • Irritable Bağırsak Sendromu, Chrons ve ülseratif kolit gibi sindirim sistemi hastalıklarında tedaviyi desteklemek amaçlı kullanılabilir.
  • Bağışıklığı arttırabilmekte ve bağırsaklardaki enflamasyonu azaltmaya yardımcı olabilmektedirler.
  • Bazı probiyotik suşlarının (çeşitlerinin) kullanımının stresin azaltılması, depresyon ve anksiyete semptomlarının iyileştirmede etkili olabileceği düşülmektedir.
  • Bazı araştırmalarda obez bireylerin yanlış beslenme (fazla trans, doymuş yağ alımı, fast food, rafine şekerin çok yüksek miktarlarda tüketilmesi gibi beslenme alışkanlıkları) sonucu bağırsak mikroflorasının sağlıklı vücut ağırlığındaki bireylere göre farklı olduğu bulunmuştur. Probiyotiklerin bağırsak mikroflorasını düzenleyerek ağırlık kaybına yardımcı olabileceği düşünülmektedir. Ancak bu konuyla ilgili çok daha fazla çalışmaya ihtiyaç vardır.
  • Bağırsak mikroflorası, beslenme ile bağlantılıdır. Sağlıksız bir bağırsak florasının ise birçok hastalıkla (diyabet, kardiyovasküler hastalıklar...) bağlantılı olabileceği düşünülmektedir.

Beslenmenizde probiyotik besinlere yer vermek, gerekli durumlarda probiyotik takviyesi kullanmak önemlidir.
Probiyotik takviyelerinin kullanım amaçları farklıdır ve yararlı etkileri kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Takviye seçerken doğru dozda, sürede ve uygun suşta olmasına dikkat edilmelidir. Bunun için bir sağlık profesyonelinden destek alınmalıdır. Ürünün besin güvenliği, orijinalliği, son tüketim tarihi ve saklanma koşullarına dikkat edilerek tercih yapılmalıdır.


Başkent Diyet ve Yaşam