Probiyotikler
Probiyotikler kısaca Bağırsak mikroflorasında bulunan yararlı bakterilerdir. Bağırsak sağlığımızı ve zararlı bakterilere karşı vücudumuzu korumaktadır. Sindirim sisteminin düzenlenmesinden, bağışıklığın arttırılmasına kadar vücuda pek çok yararlı etki sağladığı bilinmektedir. Bazı besinlerde doğal olarak bulunurken bazı besinlere zenginleştirme ile eklenebilir veya takviye olarak kullanılabilmektedir.
Probiyotiklerin en yaygım çeşitleri şunlardır:
Lactobacillus: Yoğurt ve diğer fermente edilmiş gıdalarda bulunur. Özellikle diyarede ve sekonder laktoz intoleransı bulunan bireylerde laktoza karşı toleransı arttırması için kullanılmaktadır.
Bifidobakteriler: Süt ürünlerinde bulunan bu grup ise genel olarak sindirim hastalıklarının tedavisinde önerilmektedir.
Saccharomycesler: Probiyotik maya olarak geçen bu grup yine diyare gibi bağırsak problemlerinin çözümünde önemli rol oynamaktadır.
Probiyotiklerin Faydaları Nelerdir?
Beslenmenizde probiyotik besinlere yer vermek, gerekli durumlarda probiyotik takviyesi kullanmak önemlidir.
Probiyotik takviyelerinin kullanım amaçları farklıdır ve yararlı etkileri kişiden kişiye değişiklik göstermektedir. Takviye seçerken doğru dozda, sürede ve uygun suşta olmasına dikkat edilmelidir. Bunun için bir sağlık profesyonelinden destek alınmalıdır. Ürünün besin güvenliği, orijinalliği, son tüketim tarihi ve saklanma koşullarına dikkat edilerek tercih yapılmalıdır.
Başkent Diyet ve Yaşam