Ana Sayfa Instagram  

Ramazan Ayında Diyet Yapılır Mı?

       Öğün saatlerinin sınırlanması, buna paralel olarak besin alımının azalması birçok kişiye ramazan ayında zayıflama diyeti uygulamadan da kilo verebileceğini düşündürür. Ancak sadece ramazan orucu tutmak ile sağlıklı bir şekilde kilo vermek mümkün değildir; çünkü öğün saatleri sınırlansa da alınan enerji doğru miktarda ve doğru besin ögesi dağılımı ile sağlanmadığında sağlıklı ağırlık kaybı görmeniz mümkün değildir. Çok uzun süreli açlık ile halsizliğe veya yorgunluğa bağlı hareketsizlik, metabolizmanızın yavaşlamasına sebep olur. Bu durum tükettiğiniz besinlerin yağ olarak depolanmasını kolaylaştırabilir Bir anda ve yüksek porsiyonlarla besleniyorsanız ağırlık artışı görmeniz bile mümkündür. Dolayısıyla kilo vermek isteyen bireylerin bu dönemi bir kolay bir şekilde kilo kaybı fırsatı olarak görmesi yanlıştır.

         Benzer bir şekilde zayıflama diyeti uyguluyorken oruç tutamayacağınız düşüncesi de doğru değildir. Yeterli ve tüm besin ögelerinden dengeli, size özel hazırlanmış bir diyet listesi, sizi ağırlık kaybı hedefinize ulaştırırken vücudunuzun uzun süreli açlıktan en az şekilde etkilenmesini sağlar, bilişsel performansınızı ve günlük enerjinizi destekler.

          Ancak diyet denilince aklınıza kısıtlanacağınız düşüncesi gelmesin. Belirli beslenme önerilerine uymak, yeterli ve dengeli beslenmek, enerji değeri/şeker içeriği yüksek şekerli besinlerde porsiyon kontrolünü elden bırakmamak kolay uygulanabilecek beslenme değişiklikleridir.


Öneriler

  • Bol su içmeye ve su tüketimini iftar ve sahur arasında dengeli bir şekilde dağıtmaya özen gösterin.
  • Kızartılarak hazırlanan, şerbetli tatlılardansa tercihinizi sütlü tatlı olarak kullanın. (Haftada 1-2 porsiyonu geçirmeyin.)
  • Sahuru atlamamaya özen gösterin.
  • Genellikle ramazanda alımı en çok sınırlanan besin grubu meyve sebzeler olmaktadır. İftar sonrası meyve, yoğurt/süt/kuruyemiş gibi ara öğünler yaparak meyve tüketiminizi artırabilirsiniz.
  • Sahurda tabağınıza mutlaka çiğ sebze ekleyerek iftarda salata ve sebze yemeği tüketimini ihmal etmeyerek sebze alımınızı artırabilirsiniz.
  • İftardan 1–2 saat sonra hafif tempolu yürüyüş yapabilirsiniz.
  • Yemekleri tadına vararak, iyi çiğneyerek ve yavaş yemeye dikkat edebilirsiniz.

Başkent Diyet ve Yaşam