Ana Sayfa Instagram  

Ramazana Yönelik Beslenme Önerileri

          Ramazan ayı bereketiyle gelirken “Sahurda ne yemeliyiz, iftarda nasıl beslensek?” gibi soruları da beraberinde getirir. Bu dönemin asıl amacının beden ve ruhu terbiye etmek olduğunu belirtmekte fayda görüyor ve iftar sofralarının kararınca olması gerektiğini düşünüyorum.

       Bu dönemde uzun süreli açlıkların fiziksel ve psikolojik olarak yorucu olduğunun farkındayım. Açlığın etkilerini en aza indirmenin ilk koşulunun sahur yapmak olduğunu bilmelisiniz. Sahur, bu dönemde sağlığın korunması, günün daha aktif ve verimli geçmesi açısından oldukça önemlidir.

         Sahurda, süt, yoğurt, peynir, yumurta gibi protein kaynaklarından yararlanılmalı, kan şekeri dengesi için tam tahıllı ürünler tercih edilmeli, tokluk süresini uzatacak ceviz, fındık gibi yağlı tohumlar tüketilmeli, günlük vitamin-mineral ihtiyaçlarımızı karşılamak için sebzelerden yardım alınmalı, gün içerisinde hem susuzluk ve sindirim zorluğu gibi durumlara sebebiyet verecek aşırı yağlı, tuzlu, baharatlı besinler tüketilmemelidir.

        İftarda, orucumuzu su yanına tercihe göre zeytin, hurma vb ile açıktan sonra çorbamızı tüketmeli, 10-15 dakika sindirim sistemimize müsaade ettikten sonra ana yemeğe geçmeliyiz. Sahurda olduğu gibi iftarda da tam tahıllı ürünlere yer verilmeli, ana yemekte et-tavuk-balık, sebze yemekleri, kurubaklagil yemekleri tercih edilmelidir. Pirinç yerine bulgur, beyaz ekmek yerine tam buğday ekmeği tercih edilebilir.

         İftardan 1.5-2 saat sonra ara öğün yapılmalı ve en önemlisi iftarla sahur arası günlük su ihtiyacı muhakkak karşılanmalıdır.

 

Başkent Diyet ve Yaşam