Ana Sayfa Instagram  

Spirulina Nedir?

Besin takviyesi olarak veya toz halde besinlere eklenerek kullanılabilen spirulina mineralli sularda, tropikale yakın iklimlerde yetişir. Mavi-yeşil alg olarak da bilinen siyanobakteriler cinsinden bir tür su yosunudur.

Spirulina, yüksek miktarda ve yüksek kalitede protein içermektedir. Beslenmemizde yer verdiğimiz diğer protein kaynaklarının (süt, yoğurt, et vb.) aksine, yağ ve enerji değerinin düşük olması ve kolesterol içermemesi sebebiyle tercih edilmektedir. Sindirimi oldukça kolaydır. Bu özellikleri ile vegan beslenenler için iyi bir alternatif oluşturmaktadır.

Birçok vitamin ve mineralden (B, C, D, E ve K vitaminleri, demir, kalsiyum ve potasyum mineralleri) zengindir. Ancak çoğu zaman B12 vitamini kaynağı olarak yansıtılsa da içeriğindeki B12 metabolizması ve emilimi sağlanamadığından bir B12 kaynağı olarak düşünülmemelidir. Ek olarak, antioksidan ve antiinflamatuar özelliği bulunmaktadır.

Çalışmalar spirulinanın birçok hastalığa iyi geldiği belirtilmiştir.

  • Kan şekerini dengelemeye yardımcı olabildiği ve kan şekerinin uzun vadeli ortalamasını gösteren HbA1c değerini düşürebildiği, insülin direncini azaltabildiği,
  • Kas dayanıklılığını artırdığı ve yorgunluk hissinin daha geç oluşmasını sağladığı ve
  • Kötü kolesterol olarak bilinen LDL kolesterol ve trigliserid değerlerini düşürebildiği

ile ilgili çalışmalar mevcuttur.

Günümüzde, toz halde smoothie ve bowl hazırlığında sık kullanılan spirulinanın ve diğer mavi yeşil alglerin denizlerdeki ağır metalleri toplama ihtimali bulunmaktadır. Yapılan çalışmalar, spirulinanın sulardaki kadmiyum ağır metalini temizleme ihtimalinin yüksek olduğunu göstermiştir. Spirulinanın kadmiyum ve diğer ağır metal içeriği yüksek olabileceği için nereden hangi koşullarda elde edildiği, nasıl yetiştiği çok önemlidir. Kullanımı öncesi mutlaka bir sağlık profesyoneline danışılmalıdır.

 

Başkent Diyet ve Yaşam