Yurtta Sağlıklı Beslenme
Yurtta sağlıklı beslenmenin zorluğu birçok öğrencinin yakındığı, diyet sürecini etkileyen konulardan biridir. Beslenme düzeni var olan koşullar altında okul yemekhanesi/kantini ve yurt yemekhanesi menüsü doğrultusunda şekillenir. Kaldığınız yurdun şartları, öğün sayısı ve çeşitliliği, yurt katınızda mutfak varlığı, odada buzdolabı bulunup bulunmaması gibi birçok faktör beslenme alışkanlıklarının iyileştirilmesinde önemli yer tutar. Ancak sağlıklı beslenmek istedikten sonra her koşulu iyileştirmek mümkündür!
Eğer beslenmenizi daha iyi ve daha sağlıklı bir hale getirmek istiyorsanız basit ama etkili önerilerde bulunacağım.
- Kahvaltı hem vakit darlığı hem de pratik olması sebebiyle genellikle poğaça, simit gibi besinlerle geçiştirilir. Ancak güne zinde başlamak, derslere odaklanabilmek için kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Üstelik simit ve poğaça gibi hazır pastane ürünlerinin enerji değerleri yüksek, besin değerleri düşük olduğundan eğer ağırlık kaybı veya koruma gibi bir hedefiniz varsa zorlaştıracaktır.
- Sağlıksız bir kahvaltı kilo alma hedefiniz varsa yüksek enerji değerine sahip olsa dahi kilonuzun sağlıksız bir şekilde artmasına sebep olacaktır.
- Pratik alternatif olarak sandviç ve tost daha sağlıklı ve besin değeri yüksek bir öğün olabilir. Vaktiniz var ise en dengeli ve basit kahvaltı çiğ sebzeler, yumurta, peynir, zeytin ekmek gibi besinlerden oluşan bir tabak olacaktır.
- Eğer ağırlık kaybı/koruma hedefiniz varsa, yemekler genellikle büyük porsiyonlu ve yağlı ise suyunu daha az tüketmek, porsiyon küçültmek yapabileceğiniz en kolay değişiklerden biridir. Kendi öğününüzü hazırlayabiliyorsanız konserve hindi/tavuk veya ton balığı ile sevdiğiniz yeşillikleri karıştırıp doyurucu ve besin değeri yüksek salatanızı hazırlayabilir veya yemekhaneden alacağınız salatalarla birleştirebilirsiniz. Birçok markette bulabileceğiniz tüketime hazır yemekler başka bir seçenek olabilir.
- Gece atıştırmalarını sınırlandırmak ve gün içinde abur cuburlardan kaçınarak sağlıklı atıştırmalıklar tüketmek oldukça faydalı olacaktır. (Ara öğün alternatifi: Sağlıklı barlar, meyve, kuru meyve, leblebi, süt veya kefir)
- Yurtta meyve tüketiminiz yetersiz kalabilir. Odanızda buzdolabı bulunuyor ise taze meyve ve çiğ sebze bulundurabilirsiniz. Böylece gün içinde meyve-sebze tüketiminizi artırmış olursunuz.
- Yürüyüş ve su tüketimini artırmak yapabileceğiniz en etkili ve kolay değişikliklerden olacaktır.
Başkent Diyet ve Yaşam